torstai 3. heinäkuuta 2014

Saukon silli

Mietin, mistä on peräisin sellainen omituinen yhdistelmä kuin suolasilli ja varhaisperunat. Ensinnäkin silli on todella tappavaa ruokaa suolapitoisuutensa vuoksi, sillä jo yhdestä nakista ihminen saa riittävästi natriumia vuorokauden tarpeeseen. Toisekseen sillin voimakas maku tappaa varhaisperunan mietouden.

Varhaisperunaa on  ruvettu kutsumaan neitsytperunaksikin, mutta minusta vetisestä Timosta on neitsyys kaukana. Perunan varhaisuuteen panostetaan laadun kustannuksella.

Villakoiran ydin on kuitenkin siinä, että kun varhaisperunoiden noston aikaan heinäkuun alulla sillilaivasto Saukko toi Atlantilta lastinsa Röölään Rymättylän sillisatamaan, kehittyi siitä valtakunnallinen mediatapahtuma ja varhaisperunoiden syömisestä sillin kera kansallinen traditio.

Vanhassa suomalaisessa elokuvassa köyhä mummo anoo kauppiaalta vähän sillinvettä perunoittensa kostukkeeksi.

 Rymättyläläinen Saukko-laivasto teki ensimmäiset sillinpyyntimatkat Islannin vesille 1940- ja 1950-lukujen taitteessa ja lopetti toimintansa vuoden 1975 alla. Sillin jatkojalostus loppuu Röölässä tänä kesänä, jolloin sieltä lähtevät viimeiset BOY-purkit.

3 kommenttia:

  1. Kyllä uutta perunaa ja silliä pitää muutaman kerran kesässä syödä, ei siihen kuole. ns. varhaisperuna ei ole onneksi samaa kuin uusiperuna ;)

    VastaaPoista
  2. Onhan se niinkin, mutta kyllä silli peittää perunan maun. Jokin miedompi kyytipoika sopii paremmin, mutta en nyt mainosta. Olen aina pitänyt ns. uusia perunoita varhaisperunoina, keskenkasvuisina kesä- tai syyslajikkeina. Timo onkin varhaislajike, mutta voi sen antaa kasvaa syysperunaksikin. Se mukuloi varhain, etenkin kun antaa sille liikaa typpeä. Siitä sen vetisyys. Esim varhain nostettu Bintje on selkeästi parempi. Ns. uudet perunat eivät ole nykyään luontaisesti kasvaneita, vaan harson alla väkisin kasvatettuja. Siitä niiden varhaisuus. Kun ajelet keväisin täällä saaristossa, saatat nähdä harsotettuja peltoja metsänreunaan asti. Siellä se raha mukuloi.

    VastaaPoista
  3. PS. Kun voi ei vielä ollut myrkkyä, lätkäistiin uuden perunan päälle kunnon klimppi ja klumpsista vain, ja hyvää oli.

    VastaaPoista