lauantai 6. syyskuuta 2014

torppa sammatissa

6 kommenttia:

 1. Hienot kuvat, ilmeisesti Sammatin kotiseutumuseossa olevasta torpasta, vai...
  Mennyt aika, tuttua (muistoa) vielä joillekin.

  VastaaPoista
 2. Kansakoulun lukukirjassa oli kertomus "Sammatin poika".

  VastaaPoista
 3. Ovat varastaneet ikkunaluukut! Tulin muutenkin uteliaaksi. Pystylaudoitus, miten torppa on rakennettu? Onko kyse 'savimajasta' kun mökki kuukkeloitujen kuvien perusteella näyttää olevan kalkittu sisäpuolelta? Onko Suomessa hirsi/savirakenteita käytetty? Olen torpalla aikoinani käynyt mutta muisti ei kerro mitään.
  Siellä on vissiin Putkinotkon kohtalo eli kunnalla ei ole varaa pitää sitä yleisölle avoinna.

  hh

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kunta yrittää huolehtia Samatin torpasta, koska Museovirasto löi hanskansa tiskiin mm. tämän paikan osalta. Torpan seinien ulkopinnat näyttäisivät olevan pitkiä päreitä. Putkinotkossa olen nähnyt Hämeenlinnan harrastajateatterin esittämän Putkinotkon.

   Poista
 4. Eliaksen kotihan se siinä, hivenen toista maata kuin nykyiset asunnot. Mies sai paljon aikaan, kaikki ei välttämättä ollut hyvää, mutta sen aikaisen "sivistyneistön" moraalinen oikeus oli päättää pirttiviljelyä harrastavan kansan puolesta. Ja päättiväthän he, ja mukana myös Sammatin poika Elias...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teosofit ovat lukeneet Kalevalaa kuin Raamattua ajattelematta, että se on Lönnrotin kirjallinen luomus ja osin hänen itsensä sepittämä. Lönnrot sanoi, että olisi voinut laatia kansanrunouden pohjalta monta erilaista Kalevalaa.

   Poista