lauantai 4. helmikuuta 2017

kulttuurikivi

Vielä yksi loikka Helsingin Hietaniemen hautausmaan eräälle kulttuurilinkille.

Maamme kulttuurielämä koki Pohjois-Savossa hienoja vuosia August Aleksander Järnefeltin (syntyi Tohmajärvellä 2.4.1833) ollessa Kuopion läänin kuvernöörinä 1884-1888. Aika oli lyhyt mutta antoisa ja siitä olisi paljon kerottavaa. Minna Canth ja kuvernöörinrouva Elisabeth perheineen muodostivat Kuopiossa eräänlaisen kulttuurisen ja kirjallistaiteellisen solun, jonka vaikutuspiirissä oli mm. Juhani Aho (Brofeldt), tuttavallisesti Jussi.

Elisabeth ja hänen poikansa Kasper toimivat Jussin ateljeekriitikkoina ja panivat hänet kirjoittamaan uudelleen Rautatien, koska katsoivat siinä pilkattavan köyhää kansaa. Lopputuloksen tunnemme.

Jussi rakastui Elisabethiin, jolla itsellään oli Jussin ikäluokkaa olevia poikia. Kun kuvernöörin rouva viisaana naisena torjui Jussin, iski tämä silmänsä hänen tyttäreensä Ainoon, joka kuitenkin meni Jean Sibeliukselle.

Arvid Järnefelt on kirjoittanut perheestään kiintoisan teoksen Vanhempieni romaani.

Aleksanderin vanhemmat olivat kruununvouti Gustav Adolf Järnefelt ja Aurora Fredrika Molander. Aleksander vihittiin Pietarissa 22. joulukuuta 1857 vapaaherratar Elisabeth Clodt von Jürgensburgin kanssa. Heidän lapsensa olivat Kasper, Arvid, Erik, Ellida, Ellen, Armas, Aino, Hilja ja Sigrid.

Sisaruksista Armas oli säveltäjä, Arvid kirjailija, Eero kuvataiteilija ja Kasper mm. kriitikko. Aino Järnefeltistä tuli säveltäjä Jean Sibeliuksen puoliso.

Kasperista on sanottu, että hän oli sisarussarjan etevin, jolta kuitenkin puuttui kunnianhimoa tulla joksikin. Kasper oli paitsi kirjallisuuskriitikko, myös lääninhallituksen kielenkääntäjä, venäjän kielen opettaja, kirjallisuuden suomentaja, taideteoreetikko ja taidemaalari. Hänen nuorena kuolleen puolisonsa, Emma Ahosen, hauta on Kuopiossa. Pariskunnalla oli kolme lasta: Aino, Iivar ja Yrjö. Pojat joutuivat alenevaan säätykiertoon: Iivarista tuli viilari ja Yrjöstä sähköteknikko ja kauppamatkustaja. Otin Kuopiossa asuessani Emman haudan hoitooni, koska Järnefelt-Sibelius -suku jätti sen hoitolupauksestaan huolimatta hoidotta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti