maanantai 24. huhtikuuta 2017

valoa kohti

Riemutohtori Topeliuksen haudalle Hietaniemen hautausmaalle pystytettiin vuonna 1905 Walter Runebergin veistämä hautapatsas Valoa kohti, jota olen kuvannut ennenkin, mutta nyt paremmassa valossa kuin varhemmin tänä vuonna. En ole viehtynyt enkelimystiikasta, mutta veistos jalustoineen on uljas.

5 kommenttia:

 1. Harvoin onkaan todella näin uljain siivin laskeutunutta - tai lentoon nousevaa - enkelihahmoa patsaissa. Tämä on jo lähellä vanhatestamentillista, taivaallisten voimien enkelikuvaa. Miten hahmon symboliikka juuri Topeliukseen liittynee, vaan uljas on!

  VastaaPoista
 2. Sakari Topelius oli kaiken muun lisäksi jumalinen mies. Kuvassa enkeli näyttää koskettavan päälaellaan olevaa viisisakaraista tähteä. Kun vielä ottaa mukaan takana olevan koivun, saattaa tulla mieleen hänen kertomuksensa Koivu ja tähti. Vuonna 1905 ympäristö oli toisenlainen ja varmaan enemmän eduksi veistokselle, jota on vaikea kuvata edestä niin, ettei taustalle tule kerrostaloja.

  VastaaPoista
 3. Tarkkaan kun katsot, havaitset jonkun istuvan penkillä katse mahdollisesti suuntautuneena Paavo Rintalan hautamuistomerkkiin (kirja).

  VastaaPoista
 4. Optikollakäynti tavallisesti auttaa.

  VastaaPoista