perjantai 17. tammikuuta 2014

Siis kun kirjeen kirjoitanKaikkea sitä kuulee, kun vanhaksi elää, kuten nyt sen, että kouluissa lopetettaisiin ns. kaunokirjoituksen opettaminen; opetettaisiin vain tekstauskirjaimet, joiden osaamista tarvitaan erilaisten laitteiden näpyttelemisessä.Osasin kirjoittaa kirjoituskirjaimilla jo kouluun mennessäni. Olin jo niin kehittynyt, että seiskaa parempaa en saanut, koska persoonallista käsialaa ei vielä alakouluiässä saanut olla. Sittemmin käsialani huononi opiskelun ja ammatin myötä, mutta tarvittaessa pystyn kyllä palauttamaan sen ymmärrettävään muotoon. Kirjoittamisen harjoittelu kehittää käden motoriikkaa, katseen hahmottamiskykyä, piirustustaitoa, muistamista ja monenlaisia muita asioita. Jotkut vanhat asiakirjat ovat suorastaan taidetta.

Olen niin nuija ja vanhanaikainen, että minusta on käsittämätöntä, ettei koulussa opetettaisi sujuvaa käsinkirjoitustaitoa kirjoituskirjaimin. En varmaan ole ihan täyspäinen, kun vaadin koululta ohjatumpaa kirjoitustaitoa kuin pelkkien tekstauskirjainten opettamista.

Vastikään kehitettiin kouluissa opetettavaa kirjoittamistapaa tekstauksen suuntaan, mutta nyt jo halutaan kirjaimet toisiinsa sitovasta kirjoitustavastakin luopua. Anna mun kaikki kestää!

Kuva: Suomen itsenäisyyden asiakirja

7 kommenttia:

 1. Ajankohtaisemmallapa et olisi voinut tätä uutta aloittaa!

  Täällä on mietinnässä, nimittäin, tuota noin jotta pitäisikö esikoululaisen Helkan ensi syksynä peruuttaa pukkikirjainten pariin kun kauno on jo hyvässä vauhdissa? Onko se kiellettyä, mitä sanoo opetusministeri? Onko vedottava korkeampiin instansseihin, EU … ei, se menee liian pitkälle. Sitä byrokratiaa ei tänne päästetä!
  Hm, vaikka … mikäs tossa harmaasa täplässä on… roomalainen I ?

  Täällä kekkulissa otin vaikutattuna pitkän nimimerkin, nuoruuden syntejä :(

  Alias hh

  VastaaPoista
 2. Ps. En voinut äskeisessä välttää pientä epäasilliuutta vaikka sitä täällä edellytetäänkin. Asian laita on, että tuo kaunoa kirjoittava toi minulle syntymäpäivälahjan, viskiä litteässä pullossa. Pahoitteluni! Hm?

  VastaaPoista
 3. hh

  Pitäisiköhän asiasta sanoa Stubbille, että ottaa asian puheeksi sitten kun tulee valituksi.

  Onhan se vähän orpo selitys, että sitten kun kirjoitustaito ehtyy elikkä käy tarpeettomaksi, alkaa luovuuden kukoistus.

  Opettaja näytti meille koulun kuusijuhlan jälkeen korttia, jossa luki

  "Opettaja
  Jarmo Niskanen
  Joulukusella
  Käteen"

  Opettaja, hyvin tietäen tämän oppilaansa kirjallisen ilmaisun vajavuuden, saattoi sanoa, että menepä, Jorma, taululle ja kirjoita: orava hyppeli kuusessa.

  Se "Käteen" tarkoitti sitä kun meille oli opetettu, että jos kirje tai kortti annetaan vastaanottajalle nyrkkipostissa, niin riittää, että osoitteen sijasta kirjoitetaan "Käteen".

  Minä muuten täytin jo viime vuonna, mutta onneksi olkoon.

  VastaaPoista
 4. Sattuipas somasti, tuota samaa päivittelin aamukahvipöydässä Hesaria lukiessani. Omakin kaunokirjoitus on nykyään jo enemmän ja vähemmän harakanvarpaita muistuttavaa, mutta
  siitä huolimatta onko ihan pakko uusien koululaisten mennä samaan suuntaa jo lapsena, Kyllä sitä kerkiää vielä myöhemminkin kuten minä, täytinhän tässä itsekkin jo keväällä pyöreät seitsemän ja nolla, nollathan eivät ole mitään joten kaiketi sitä on sitten taas uuden elämän alukupuolella.
  Elämä koittelee!

  VastaaPoista
 5. Onneksi olkoon syntymäpäivän johdosta. Ykkösten ja nollien kanssa tässä pelataan.

  VastaaPoista
 6. Tartuit oikeaan asiaan, moniko on huomannut koko uutista. Itse riemastuin kuin vieteriakka, sillä olen aina ihaillut vanhojen kirjeiden ja asiakirjojen kaunista, jos kohta pirskatin koukeroista, kirjoitusta. Stubbille riittää twiitteihin tarvittava kirjainjono, koukerot voisivat vain tiputella hampaita. Ilmeisesti kaunokirjoitus on liian hidasta, siksi siitä on päästävä. Itse nautin suunnattomasti kynän liikkeestä paperilla, kirjaimista ja niiden antamasta tunteesta, kun ne ilmestyvät paperille, kaikki erilaisina. Nykyajan vintiöt jäävät paljosta vaille, johan ne opetetaankin lukemaan 1000 kertaa nopeammin jollakin kännykkäohjelmalla. Eikö tavallinen nopealuku riitä? No jaa, kirjoittamisen pitää olla tehokasta, ei kaunista...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Avatessani Outlookin ihmettelin, mikä myllerrys siellä on menossa, mutta pitsejähän sieltä tuli niin että kompastua meinasin.

   Aloittaessani koulunkäyntini oli ensimmäisenä käsityönä mustekynänpyyhkimen tekeminen. Pyöreiksi leikatut kangaspalat ommeltiin napin läpi yhteen. Kuulakärkikynää ei saanut käyttää, koska se kuulemma pilasi käsialan. Ai siis minkä käsialan?

   Poista