perjantai 21. helmikuuta 2014

ristikkäin

Turun ortodoksinen kirkko eli Pyhän marttyyrikeisarinna Aleksandran kirkko on Turun ortodoksisen seurakunnan pääkirkko Turun kauppatorin laidalla. Kirkko rakennettiin Nikolai I:n 5. tammikuuta 1838 antamasta määräyksestä torin koilliskulmaan arkkitehti C. L. Engelin piirustusten pohjalta. Koilliskulman laatikostoista en löyänyt tietoja.

6 kommenttia:

 1. Hetkinen! Eilen mietin että kas vain, Turussa on ortodokseja tarpeeksi yhteen kirkkoon? Nyt katoin uudelleen. Tuo risti on protyestanttinen, siis ..?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hannuhoo

   Risti sellaisenaan on kristinuskon tunnusmerkki. Kaksipuinen risti on läntinen eli kreikkalainen. Suomen ortodoksinen kansankirkko kuuluu Konstantinopolin Kreikan patriarkaattiin.

   Kolmipuinen risti on slaavilainen eli venäläinen. Suomessa on myös Moskovan patriarkaattiin kuuluvia seurakuntia, joista vanhin on Pokrovan seurakunta, jolla on yhden käden sormilla laskettava veljestö Kirkkonummella. Paikasta puhutaan luostarina, mutta sillä ei ole luostarin statusta.

   Kaikissa ortodoksikirkoissa ei ole liekkikupolia eikä edes ristiä. Ns. ryssänkirkkoihin on Somessa suhtauduttu hyvinkin kovakouraisesti. Hämeenlinnassa kirkosta tehtiin kirjasto.

   En osaa sanoa, mikä on Konstantinooppelin patriarkaatin virallinen suntautuminen kolmipuiseen ristiin.

   Ei pitäisi sanoa, ettei tiedä, jos asian pystyy selvittämään tai tarkistamaan, mutta juuri tähän kommenttiin en sitä tietoa näköjään saa.

   Katkipoikkiväsyneen terveiset märästä Helsingistä!

   Poista
  2. Minkäs takia Kajaanin ortoroksien kirkossa on semmoiset rinkulapäiset ristit eikä vinoon linksahtanutta puolapuuta lainkaan? Kuva (jos saapi selevää): http://www.panoramio.com/photo/75596764

   Poista
  3. No kun se ei ole ryssänkirkko, vaan Suomen ortodoksisen kirkon Oulun hiippakuntaan kuuluvan Kajaajaanin seurakunnanan kirkko. Palllukat kienevät taiteilijan vapautta melko tuoreessa (1959) kirkkorakennusessa.

   Poista
 2. Olet nähnyt vaivaa 'Ristin tiellä', kiitos! Itse olen analfabeetti kirkon asioissa aina rippikoulun jälkipeleistä lähtien. Juurikin ajattelin Hämeenlinnan kirkkoa joka oli käyttämäni kirjasto usean vuoden aikana. Mietin että onko Turussakin käynyt muodonmuutos. Mietin Onko Engelillä sormensa perlissä näissä ja Viaporinkin kirkossa.

  Aikuisille murheellisia ovat säät täällä. Pikkulikat sen sijaa olivat eilen kahdestaan! elokuvissa ja sää otaksuttavasti mitä mainioin!! Esittivät illalla itse kehittämänsä näytelmän. Musiikkina Mahlerin enimmäinen sinfonia 'Titaani'. Nuoruus.

  VastaaPoista
 3. Terve

  Olen tavan tallaajaksi ollut poikkeuksellisen kiinnostunut kirkollisuudesta yhteiskunallisena ilmiönä. Takavuosikymmeninä eli hyvin voimakkaana ajatus kirkon ja valtion erottamiseksi toisistaan ja kun se ei onnistunut, leukaili Arvo salo, että on parempi, että meilä on valtion kirkko kuin kirkkovaltio. Kirkon vahva asema on perua vanhan regimenttiajattelun ajalta, jolloin kirkolla todellisesti oli maallista valtaa. Minusta ns. kansankirkot pitäisi asettaa samalle lähtöviivalle muiden kirkkokuntien kanssa

  Olen aina vaatinut kirkon ja valtion erottamista toisistaan ja yhden radiokeskustelun jälkeen jälkeen Visto Volanen totesi minulle, että olin ainoa antiklerikaali. Tyyne-leivo Larsson äkäili, että mitä se Hotanen menee tuollaista puhumaan juuri vaalien alla.

  Ajatteles, kuinka komea ilmestys Suomenlinnan venäläinen varuskuntakirkko kupoleineen olisi. Siinä oli neljä sivutornia päätornin lisäksi. Turkuun "vanhan liiton" ortodokseilla on jo pitkään ollut suunitteilla toimintakeskus "sipulitorneineen", mutta se on jäänyt toistaiseksi toteuttamatta rahoituksen puutteessa.

  Täällä Tiberin rannalla on nyt mitä mainioin sää. Aivan juuri livahti aurinko esille. Se on kyllä siunauksellinen elämänantaja, vaikka tulee joskus tuhoamaan tämän taisteluplaneetan. Risto Nordell pakinoi parhaillaan viihdyttävästi hyvän musiikin lomassa. Soittimeni kasettipesässä on Tyttö ja kuolema ja "levylautasella" Vuodenajat. Mieleni halajaa ulkosaaristoon ja ensi sunnuntaina ehkä seison majakan juurella.

  VastaaPoista