torstai 27. maaliskuuta 2014

hevoset ja sinä

Ars Fennica -palkinnon ovat saaneet taiteilijapari Tellervo Kalleinen ja Oliver Kochta-Kalleinen. Palkinnon suuruus on 40 000 euroa. 

En tiedä, millaisia heidän teoksensa ovat, mutta Yle.fi:n välittämän uutisen mukaan he tekevät yhteisöllistä mediataidetta. Televisiossa näytettiin hyppeleviä lapsia, jos oikein näin. 

Äskettäin radiossa haastateltiin performanssitaiteilijaa, jonka teos on muodoltaan hevosen valjastaminen ja riisuminen valjaista. Ei siinä vielä mitään. Metsien miehet ovat osanneet homman silmät ummessakin, mutta heiltä on puuttunut valjaiden käsittelyn filosofia.

Taiteilija (kuka lie, nainen), kertoi, että kun hevonen valjastetaan, se joutuu alisteiseen asemaan, mutta kun valjaat riisutaan, se vähä vähältä lähenee luonnollista hevoisuuttaan, kunnes on kokonaan vapaa valjasikeestään.

Taiteellisesti mieluisampi minulle on M. A. Nummisen laulama Hevoset ja minä ja erityisesti hänen esittämänsä Jenkka Hevosen puhdistamisesta.  

https://www.youtube.com/watch?v=xskN5IApXdQ 

(Kuvan otti Ville)

4 kommenttia:

 1. ..että Aaroa mukaillen 'kiipes heppa puuhun laulamaan'.. Pienen pätkän näin minäkin lastenohjelmassa (niitähän ne nykyjään ovat järjestään) nimeltä "puoli seitsemän" jonne minut houkutteli Atso Almilan nimi. Palkituista en tullut pollea hurskaammaksi. Jotain vikaa pariskunnassa tietysti oli.

  Pitemmittä puheitta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joku joka suhtautui muka-taiteeseen yhtä näreästi kuin minä, totesi asiallisesti, että erinäisistä taideoppilaitoksista on tullut pelkkiä puuhastelupaikkoja.

   Ennen taitelija loi, nyt hän akateemisissa koulutuspaikoissa tutkii ja väittelee tohtoriksi.

   Kävin taannoin taidenäyttelyssä, jossa taiteilija oli "tutkinut" punaliitupiirroksin hammasharjan harjasten muotoja.

   Poista
 2. Kieltämättä, tunnen lievääkin pahempaa pahoinvointia näiden ns. taiteilijoiden teosten edessä ja välissä ja vaikka missä. Yrittää saa, mutta ei jonkun "taidesekoittamon" paperi tee taiteilijaa, kyllä se luovuus tulee jostain muusta. Tästä lienemme melkein samaa mieltä, olettaisin...:)

  VastaaPoista