maanantai 17. maaliskuuta 2014

luonto ensinSaariluontoa karuimmillaan. Musta surma on hävittänyt saaren rupikonnat. Paikalla sijaitsi aikoinaan armeijan passitalo, joka saaren vapauduttua toimi majoitusrakennuksena. Ylhäällä on linnoituksen viimeisen komendantin entinen virkatalo, jossa toimii kesäkahvila.

8 kommenttia:

 1. Ei ole Elannon voittanutta jos leivästä puhutaan, hitto! Eli, minkä lapsena … on vain sitä sun tätä.

  VastaaPoista
 2. Menin kerran Aleksin Elantoon ostamaan kenkiä. Myyjä katseli hetken ruojujani ja loihe lausumaan, että teillä leviää kengät kuin Elanto. Elannosta sanottiin ennen, ettei siellä ole muuta tuoretta kuin koivuhalot, mutta Elo-leivästä tykkäsin. Elantoon liittyy seuraava slogan: "Ei oo, ei tuu eikä tilata".Elannosta on myös sanottu, että se on hyvä työnantaja eikä maksa paljon. Olin kerran E-instituutissa Roihuvuoressa keskustelemassa, miten liikkeeseen saisi houkutelluksi nuoria asiakkaita. Joku huomautti, ettei se ainakaan hautausavustusta mainostamalla onnistu. Pari kertaa olen ollut Elannon vaaleissa, mutta en liene pärjännyt hyvin. Ikuisesti pysyy muistoissani ainainen ostoskuittien keruu. Varmaan sitä perua on, että kävelen katse kadussa.

  VastaaPoista
 3. Heh, äitini valmistui sota-aikana hammaslääkäriksi ja sai paikan Elannosta. Väinö Tanner kuitenkin päätti, että sukulaista ei suosita joten hän lupasi tavallistakin pienemmän palkan mihin äiti suostui. Vaan Hammaslääkäriliittopa ei suostunut! Asia meni, siis keskellä sotaa, riidaksi ja liitto uhkasi työtaistelulla. Palkka on maksettava normien mukaan! Kuinka asia sitten sovittiin, en muista mutta Paternosterhissit kyllä. Äiti oli siellä 50-luvun alkuun mutta sitten voimat pettivät ja hän eli vielä kotona muutaman vuoden

  Joo, kuittien laskeminen, se oli meidän lasten tehtäviä. Elanto oli kaikessa mukana. Talven koivuhalot, sirkkeli lainaksi isälle (hän oli siellä hetken töissäkin sodan jälkeen) ja monet muut, juu, viho viimeiseksi Elannon hautaustoimisto joka hoiti hänet haudan lepoon 12 vuotta sitten. Silloin liike jo itsekin nukkui Ruususen unta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Isä meidän -hisseja oli muutamissa taloissa. Olen muuten ollut vähän aikaa töissä Elannossa Sörnäisten rannassa lähettämässä myymäläautoja matkaan ja vastaaottamassa tavaraa. Elannon näyttämön kautta moni polkaisi julkisuuteen, Tauno Paloa myöten. Tein aikoinaan jutun näyttämön toiminnasta. Nuorna miesnä minulle tuli usein nälkä, kun kuljin Hämeentietä OTK:n kahvinpaahtimon ja Elannon leipätehtaan ohi. Oli niin aromikkaat tuoksut. Olen minä joskus syönyt Kaikukadulla hopeisilla ruokailuvälineillä Heinimon pääjohtajuuden aikana.

   Poista
 4. Sinulla on täällä mielenkiintoisia juttuja ja kuvia. Elannon reikäleipä, sellainen pieni, oli erittäin maukas. Sitä ostimme aina Kruunuhaassa vastapäätä opiskelijaboksia olevasta liikkeestä. Samoin ostimme 100 grammaa jauhelihaa. Myyjällä ei ilmekään värähtänyt. Köyhät opiskelijatytöt loihtivat siitä kastikkeen kahdelle. Minä olen ollut useammassakin E-liikkeessä kesätöissä ja jouluapulaisena. Kansakoulussa kirjoitin aineessa, että minusta tulee myyjätär. Sellaisia ei enää olekaan.

  VastaaPoista
 5. Liisa

  Se Elanto taisi olla siinä Säätytalon puistoa vastapäätä. Nyt siinä on kai posti. Rauhankadulla oli ylioppilasasuntola, jossa yhden kesän asuin. Kun Kuopiossa Puijonkadulla pyysin pienessä K-kaupassa tiskin takana olleelta nuorelta kaverilta varttikilon jauhelihaa, hän kysyi, mitä se tarkoittaa. Niin kielimaailma muuttuu. Siihen aikaan, kun olit Kruununhaassa, ei vielä ollut Näkinsiltaa, joka ohjasi liikenteen Pohjoisrantaan. Korkeasaaren lautta lähti Meritullintorilta.

  VastaaPoista
 6. Aivan hervoton ja juonikkaassa ristiriitaisuudessaan mieletön kuva. Sammakoita suosiva merkki ja ylhäällä sitten Hannas horisont Cafe Kiosk. Hannan asiakkaat ryystävät kahvia ja lopuksi sitten tallaavat Mustalta surmalta pelastuneet sammakot. Modernia maailmankatsomusta vinkeässä paikassa...:)

  VastaaPoista
 7. Tervehdys!

  Saarta on kohdannut kaksi joukkokatoa, ensin varpuset, sitten sammakot. Kolmas voisi olla turhat turistit.

  VastaaPoista