lauantai 29. maaliskuuta 2014

pyhä lehmä ojassa

Lapsilisien leikkaaminen varallisuuden mukaan on porvareille liian kova luu. Lapsilisäjärjestelmä hyväksyttiin 1948 eräänä taloudellisena kannustimena perheiden lapsiluvun lisäämiseksi sodanjälkeisessä Suomessa ja se on jäänyt subjektiiviseksi oikeudeksi ilman perheen tulojen tarkistamista. Köyhimmät perheet saivat jonkin aikaa lapsilisän ohessa perhelisää.
Kun lakia sorvattiin, porvarit katsoivat, että kyseessä oli niin mittava tulonsiirto, että sen tuli koskea kaikkia lapsiperheitä tuloista riippumatta. Kokoomuksen Petteri Orpo on jo veisannut vanhan virren siitä, että varakkaat perheet hyvinä veronmaksajina antavat takaisin sen minkä saavatkin, muka. Miksi se raha on sitten niin tärkeää saada. Ei ole myöskään mukavaa tehdä viranomaisille tiliä tuloistaan. Monet kerryttävät lapsilisillä pesämunaa lapsilleen.

On maita, joissa lapsilisää maksetaan perheen arvioidun varallisuuden mukaan. Meillä on lapsellisia raharikkaita, joilla ei ole verotettavaa tuloa ollenkaan tai vain vähän. Sitten tietenkin pitäisi katsoa muu varallisuus, josta tieto saattaa olla viranomaisen ulottumattomissa. Ennen oli irtolaislakiin perustuvaa huoltopoliisitoimintaa. Pitäisiköhän virka perustaa uudelleen erilaisella toimenkuvalla.

Siihen aikaan, jolloin lapsilisiäkään ei maksettu suoraan edunsaajien tilille, niitä jäi lunastamatta aika paljon, siinä missä pieniä veikkausvoittojakin, ja rahat palautuivat takaisin valtiolle. Määrää en muista, mutta ei se minun arvioinnissani mitätön summa ollut. Nykyisinkin pieniä lunastamattomia lottovoittoja kertyy vuosittain kymmenisen miljoonaa euroa. Mikään laki ei tietenkään vaadi anomaan lapsilisää.

10 kommenttia:

 1. Tekisi mieleni sanoa lapsilisäaiheeseen paljonkin, mutta mitä sillä on merkitystä? Pitäisi osata sanoa tämän kaiken pauhun ylitse niin erilailla, ja niin kipeästi, että Jyrki Katainen työmiestovereineen pitelisi korviaan ja sairastuisi jakomielitautiin sanomisiani miettiessään.

  Herääkö niillä mitään edes rinnastus Nato-jäsenmaksu/v (40th€+muut kymmenien miljardien kalustokulut) versus 8€/mukula? Lasten murhaamisvälineisiinkä panostaminen sitä tulevaisuutta edustaa kun sitä niin helposti oltiin heti Krimin kriisinkin jälkeen esittämässä eikä kukaan puhunut kustannuksista mitään?

  En siis usko, että kenenkään sanomisilla enää on mitään merkitystä maailmassa, josta kova tehty on. Ei ole merkitystä vasemmistoliitonkaan hallituksesta poisjäännillä, ei millään.

  Älyävätkö edes olla äänestämättä kokoomusta seuraavissa vaaleissa lapsiperheiden isät ja äidit?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mieluummin leikataan lapsilisiä kuin jätetään yksi hornankone ostamatta.

   Velkakello.fi

   Poista
 2. Yksi pv laitoin oikein ylös, että muistan kun hain aamulla 8 litraa maitoa niin illalla ei ollut kahviin lirauttaa enää. Siinä siis mukulit päivässä käyttivät jo sen leikkauksen verran rahaa (maitolitra n. 1€) jota siis kohta ei enää ole. Kuis ne maidontuottajat nyt suunsa laittavat? Entä eri tuottajaportaista imettävien verotulojen kun lapsiperheet alkavat pihistellä maidossa? Valtiollehan näistäkin "kuluttamisista" suurin osa pieninä puroina takaisin lirisisivät kuitenkin.

  VastaaPoista
 3. Kalevi et Valto Ensio

  Eräs näkemys "hallituksen säästöpaketista" : www.hannuvisti.com 26.3-14 kohdalta. Selviävät ainakin suuruusluokat joissa pitäisi liikkua. Voisi tuon huonomminkin ajatella.

  VastaaPoista
 4. Hallitus aikoo leikata kaikkia lapsilisiä 8,4 prosenttia. Se tarkoittaa, että ensimmäisestä lapsesta maksettava lisä kutistuu nykyisestä 104 eurosta 95 euroon. Koska lisä suurenee lapsiluvun mukaan, viisilapsinen perhe menettää 60 euroa kuukaudessa. Kuusikymmentä litraa maitoa kuukaudessa on jo iso tonkallinen, mutta Herra pitää huolta omistaan, ainakin lestadiolaisista suurperheistä.

  VastaaPoista
 5. Useimmille lapsilisäasia se ja sama vaikkei koko lisää lainkaan maksettaisi. Pienelle osalle monilapsisia perheitä niillä on merkitystä. Minulla on perskohtaista kokemusta asiasta.

  Todellinen iso asia on, että Suomesta voi aivan oikean oikeasti olla tällä menolla tulossa pohjolan Kreikka. Jos niin kävisi siinä menisi lapsilisät kokonaisuudessaan ja erittäin paljon muuta.

  Me, Suomen kansa, olemme syöneet viimeiset 10 vuotta velkarahalla itsemme possuiksi, usein vielä etelän lihapadoista ja kaukoidän kattiloista niin että olemme saaneet tulpan siihen elimeen jolla pitäisi ajatella. Se näkyy. Hälytyskellojen soittajia on näkynyt kovin harvassa, "kyllä se siitä" - mentaliteettiin on haluttu uskoa vaikka väkisin. Pikkujutuista sitten nillitetään.

  Siksi laitoin tuon yllä olevan linkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lapsilisää suojellaan kuin Saimaan norppaa.

   Perskohtaisesti

   Angelo Russo (Catarella)

   Poista
 6. Ryssistä näinä päivinä aina vaan, piti oikein ryhtyä tiedusteluhommiin, että mikä … On kyllä tosi, nähdä Napoli ja kuolla, olen nähnyt.

  Toivotaan silti ettei Helsinki muutu Napoliksi.

  VastaaPoista
 7. Nepal kuulemma on toista maata.

  Tytär opiskeluaikoinaan kävi siellä. He olivat työmatkalla Intiassa mutta tekivät Nepaliin viikon lomamatkan. Maa osoittautui ystävälliseksi mutta omanarvontuntoiseksi, itseään tyrkyttämättömäksi, hienoksi kokemukseksi. Kontrasti eteläiseen naapuriin oli tavaton, Intiaa he matkakumppanin kanssa inhosivat: täynnä mielisteleviä, epäluotettavia, liikoja lupaavia ihmisiä eikä mikään toiminut.

  VastaaPoista