perjantai 18. huhtikuuta 2014

auran rantamilla

"Luonnon ja ihmisen yhteistyö luo kaupungit", sanoo Turussa 1932 syntynyt Pekka Lounela kirjassaan Idän kääntöpiiri. "Kotikaupunkini Helsinki on luonnolta saanut lahjaksi meren, koulukaupunkini Turku joen ja kukkuloita. Aurajoen lehmusten varjostama ranta ja Suomenlahti Kaivopuiston kallioilta katsottuna ovat parasta, mitä kaupunki voi ihmiselle antaa."

Kuvista eivät Lounelan mainitsemat lehmukset näy, vaan ne ovat tuonnempana, missä joki on kapeampi. Helsingissä voi kahvila Ursulan terassilta ja ikkunoista katsella huikaisevaa merta, Turussa voi mennä Kafe Artista kahvin ja leivoksen kera joen rannalle lehmusten alle.

Vielä annan puheenvuoron Pekka Lounelalle, jonka kolmikymppisenä 1962 kirjoittama teksti on tarkalleen myös tätä päivää:

"Valitettavasti kaupunkeja ei muovaa kehittynein äly ja paras maku, vaan pankkien, tonttihuijarien ja kunnallisvirkamiesten laskelmien lyhytnäköisyys. Helsinki sisältää kauniin kaupungin aineksia enemmän kuin moni muu paikka Euroopassa, mutta enimmäkseen on rumasti suunniteltu ja rakennettu; eikä sen pilaamiselle ole loppua nähtävissä. Turkuun olen kiinnitetty sentimentaalisemmin sitein kuin Helsinkiin. Tornitalojen paikalla kummittelevat mielessäni vaatimattomuuttaan tyylikkäät puutalot, vehreät pihat sireenimajoineen, leveät ja hiljaiset nupukivikadut."

Seuraavana vuonna häneltä ilmestyi Helsingin asuntokeskuskunta Hakan 25-vuotishistoriikki. Kirjailijankin on elettävä.Vuonna 2002 hän kuoli.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti