torstai 10. huhtikuuta 2014

kirkko valtiossa

Valtiopäivien avajaiskirkonmenojen tarpeellisuudesta pitäisi käydä yhtä kiivas keskustelu kuin suvivirrestä tai koulujen aamunavauksista. Valtiovalta suomessa kuuluu kansalle, mutta ei kansankirkolle. Avajaiskirkonmeno ei ole valtiosääntöasia, vaan luterilaisen kirkon pönkäksi muodostunut demonstraatio maallisen ja hengellisen regimentin sekoittamiseksi ihmisten mielissä.

Luterilaisella kirkolla on moniaalle ulottuvat lonkerot ja valtiopäivien avajaiskirkonmenoissa näkyy vain eräs niistä. Kansanedustaja Timo Soinia on paheksuttu siitä, ettei hän osallistunut kyseisen  kirkon ja valtion keskinäiseen traditioon erilaisen kirkollisen virkanäkemyksensä takia. Tosin Soini jakaa näkemyksensä myös monen luterilaisen kirkon jäsenen kanssa.

Jossakin kommentissa joku epäili Soinin kelvokkuutta Suomen presidentiksi hänen katolilaisuutensa takia, mutta maata hallitaan lailla, jota ei ole Vatikaanissa säädetty. Soinin mahdolliseen presidenttiyteen ja hänen ekumeeniseen jäykkyyteensä en ota kantaa.

Valtiopäivien avajaiskirkonmenoihin osallistuminen ei ole kansanedustajalta minkäänlainen kansalaiskunnon osoitus, mutta saattaahan siitä jotain hyötyä olla. Tilaisuudella on kirkolle suuri symbolinen merkitys. Sillä korostetaan kirkon luonnetta kansankirkkona ja erityisesti kirkon ja valtion välisten suhteiden jatkuvuutta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti