maanantai 28. huhtikuuta 2014

ruukkikylä

Teijon ruukkikylässä sijaitsee suomen pienin kivikirkko ja merkittävin rokootyylinen kartano, jonka omistaa kolme perhettä. Rakennuksia ja kartanoon kuuluvaa puistoa näytetään kiinnostuneille silkasta rahasta. Kuvissa näkyy myös voimanlähteeksi padottu Teijonjoki. Masuunirakennuksessa on myynti-, näyttely- ja harrastelutiloja.

4 kommenttia:

 1. Teijo kirkko on kyllä kaunis rakennus ja komealla paikalla.
  Suomen pienimpänä kirkkona pidetään täällä päin Valkean Karitsan Kappelia Paasikiven Nuorisokylän alueella Keravalla. Sen perusta ja seinät ovat luonnonkivestä, pääty puusta ja se vihittiin kirkoksi 1963 kertoo Google.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Moni keravalainen haluaa naimisiin perunakellarissa", otsikoi Keski-Uusimaa 2011 jutun karitsan kappelista. Tuli mieleeni vanha, 1767 rakennettu Seiskarin kirkko Seurasaaressa, joka on läpimitaltaan 9 m, mutta se ei ole enää kirkollisessa käytössä. Suomen pienimmäksi kivikirkoksi mainostetaan Kokkolan Yli-Sokojan Pyhtään kivikirkon pienoismallia, mutta on niitä pienoisrautateitäkin. Minusta Keravan valkoinen laatikkokirkko on aika tyylikäs yhdessä vieressä kasvavan männyn kanssa, mutta ei ilman sitä.

   Poista
 2. Kun joku omistaa ja näyttää rahasta, niin ainakin kunnossapito on hoidettu. Niin monta kaunista paikkaa on rappiolla rahan puutteen vuoksi (ainakin jos on kaupungin/kunnan omistuksessa)
  Kauniit rakennukset, tuolla olisi ilo kierrellä - kesällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olemme ehdottomasti samaa mieltä kanssanne. Ruukkikylät ovat mielenkiintoisia kierreltäviä. Lähitulevaisuudessa aion katsastaa Taalintehtaan. Minusta Kotkassa ollut Hietasen saari olisi pitänyt säilyttää sahatoiminnan muistomerkkinä samalla periaatteella kuin ruukkikyliä on säilytetty. Nyt se on asvaltoituna autojen ja konttien säilytyspaikkana."Juuret asvaltin alla", sanoi minulle entinen hietaslainen. Saari ehti tulla minullekin tutuksi. Se oli kouluineen kaikkineen yhteisö, joka oli rakentunut Enso-Gutzeitin omistaman sahan ympärille.

   Poista