torstai 15. toukokuuta 2014

keskustelua kapitalismista

(Tiedostuslistalta )

Tutkijaliitto juhlistaa uutta Benjamin-suomennosta Tieteiden talolla Helsingissä Kirkkokatu 6 salissa 505 tiistaina 20.5. klo 9.30–18.00. Teoksen ovat Suomentaneet Taneli Viitahuhta ja Eetu Viren.

KIRJATIEDOTE

Walter Benjamin: Keskuspuisto. Kirjoituksia kapitalismista, suurkaupungeista ja taiteesta

”Näemme lumppujenkerääjän varhain aamun hämärässä tökkimässä kepillään puhelumppuja ja kielenriekaleita heittääkseen ne kärryihinsä mutisten ja jääräpäisesti, hieman hutikassa, päästäen välillä pilkallisesti aamutuuleen lepattamaan jonkin noista mahtipontisista räteistä ”ihmiskunta”, ”sisäisyys”, ”syvällisyys”. Lumppujenkerääjä, liikkeellä varhain – vallankumouspäivän aamuhämärässä.”

Mitä kapitalismi on, jos se ei ole pelkästään tuotantotapa vaan tunkeutuu kaikkialle jokapäiväiseen elämäämme, jos siitä on tullut ”ankarin kaikista maailmanuskonnoista”? Miten elämänmuotomme muuntuvat moderneissa suurkaupungeissa? Entä miten nämä muutokset vaikuttavat taiteissa ja aistisuudessa yleensä?

Keskuspuisto käsittää joukon Walter Benjaminin kirjoituksia, jotka avaavat ohittamattomia näkökulmia näihin aikamme keskeisiin kysymyksiin. Ne kehottavat meitä luopumaan piintyneistä ennakkoluuloista ja – Brechtin neuvoa seuraten – lähtemään liikkeelle vanhojen hyvien aikojen sijaan huonoista nykyisistä.

Walter Benjamin (1892–1940) oli saksanjuutalainen kirjallisuuskriitikko, esseisti, kääntäjä ja filosofi. Hän elätti itsensä kirjoittamalla erilaisiin lehtiin sanomalehdistä tieteellisiin julkaisuihin. Hylätyn habilitaatioväitöskirjan Ursprung des Deutschen Trauerspiels ohella Benjamin kirjoitti valtavan määrän esseitä, kirjallisuuskritiikkejä, tuokiokuvia ja lehtiartikkeleita. Merkittävä osa hänen keskeisistä kirjoituksistaan on julkaistu vasta hänen kuolemansa jälkeen. Kuollessaan häneltä jäi kesken Pariisin pasaaseja käsittelevä, pääosin aforismeista ja sitaateista koostuva Das Passagen-Werk. Vastikään on myös julkaistu Giorgio Agambenin löytämä ja rekonstruoima keskeneräinen käsikirjoitus laajemmasta Baudelairea koskevasta teoksesta.

Benjaminilta on aikaisemmin suomennettu kirjanen Silmä väkijoukossa. Huomioita eräistä motiiveista Baudelairen tuotannossa (Odessa 1986) ja kokoelma Messiaanisen sirpaleita (Tutkijaliitto 1989) sekä muutamia esseitä eri lehdissä.

Merja Hintsa toiminnanjohtaja
Tutkijaliitto ry 09-633239
tutkijaliitto@helsinki.fi
www.tutkijaliitto.fi

 PS. Benjamin teki itsemurhan morfiinitableteilla jouduttuaan Espanjan poliisin käsiin paetessaan natseja. Portboussa Espanjassa sijaitsee Benjaminille pystytetty muistomerkki (kh).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti