sunnuntai 29. kesäkuuta 2014

karuna kko

Harmaasta graniitista ladottu Karunan kirkko muistuttaa ulkoasultaan kansallisromanttista linnaa. Sisäpuoli ilmentää epämääräisesti keskiaikaista kirkkosalia. Arkkitehtoninen harmonia puuttuu, mutta se lienee makuasia. Kirkossa oli hieman huteranoloinen, Helsingin Seurasaaren ulkomuseoon sijoitetun alkuperäisen, kartanonherra Hornin rakennuttaman, puukirkon pienoismalli vuodesta 1961. Vanha kirkko on vuodelta 1686 ja uusi vuodelta 1910. Karunan kirkko sijaitsee upealla paikalla meren äärellä.

4 kommenttia:

 1. No niin on kirkko kuin Kultaranta!

  Muistan miten nuorena ajattelin että on meillä etviä arkkitehteja, Saariset ja muut. Sittemmin rupesi selvenemään että 'graniittityyli' ehkä onkin jostain Britanniasta kotoisin. Ei täällä niin ainutlaatuisia oltukaan.
  Tiedä häntä mutta suosikkina ovat säilyneet ne ukonpäät Aleksilla, sätkä aina suussa.

  hh

  VastaaPoista
 2. Josef Daniel Stenbäckillä on laaja kirkkotuotanto. Karunan kirkosta tulee lähinnä mieleeni kansallisromanttinen Muuruveden kirkko, jonka niin ikään on ladottu harmaasta graniitista. Netistä löytynee lisää. Aleksin ukonpäät ovat aika velikultia ja sätkämiehen huulten väli on aika mustunut ja varmaan haisee pahalle. Samoihin aikoihin Stenbäckin kanssa elänyt Lars Sonck harrasti myös kansallisromantiikkaa ja harmaata graniittia. Hänen näyttävimpiin kuuluvia töitään ovat Kultararanta ja Kallion kirkko. Muuta vastaavaa ei ainakaan nyt tule mieleeni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ukonpäät ovatkin naiskäden veistämiä jos ei muistini petä.

   hh

   Poista