keskiviikko 1. huhtikuuta 2015

auringonkukkapelto

Vincent van Gogh maalasi sen toisin. Taustalla näkyvällä ristillä on merkitty Turun kaupungin alkukoti ja kirkonpaikka Koroistenniemellä Aurajoen varrella. Kirkko ja piispanistuin sijaitsivat 1200-luvulla näillä sijoilla. Kirkon kulmilta on löytynyt kolmisensataa hautaa.

7 kommenttia:

 1. Millaisenhan taulun van Gogh olisi kaupunkipalosta maalannut jos sellainen näky olisi eteen sattunut maalauskeikalla Brabantin nummille (onkohan siellä nummia?), vai missä se niitä auringonkukkia maalasikaan?

  Piispanistuin ja kirkko lienevät ajantappamina tuhoutuneet, eli muuten kuin tulipaloissa joita Turussa on piisannut? Turkuhan paloi 1800 luvun alkukymmenillä aika kattavasti.

  Porokylän palosta puhuivat minun lapsuudessani usein koska se oli lähellä ja suht uusi tapaus, ja aikalaisiakin elossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koroisten kirkko ja Turun tuomiokirkko paloivat 1318. Ainakin jälkimmäisen polttivat novgorodilaiset. Tuomiokirkko on palanut useasti.

   Rautavaaran kirkko paloi 1979, mutta en muista, saatiinko tekijä kiinni.

   Porokylä paloi poroksi 20. heinäkuuta 1891. Lapinsärkän kirkon uudessa kellotapulissa syttynyt tulipalo levisi koko taajamaan ja tiheästi rakennettu keskus paloi maan tasalle ja 38 taloa tuhoutui kokonaan.

   Nurmeksen kirkoista kaksi on palanut ja kaksi purettu lahoamisen vuoksi.

   Poista
  2. Kyllä R.vaaran kirkonpolttaja linnaan vietiin, hän oli "Tervamäen Heikkisiä", pahoin alkoholisoitunut kaveri. Tulentekokin oli viinapirun johdatusta. Taisi viime vuonna kuolla kupsahtaa -viinaan. Kesäteatteriin tekivät paikalliset viäräleuat (vai olikohan se nimimerkki "Meeri Perä" Nilsiästä) näytelmän, mutta jäi minulta mänemäti kun en semmoisista ilvehtimisitä osaa tykätä jotka ampuvat liikaa asian ylitse. Tai mistäpä tuonkaan tietänen kun en käynyt katsomassa...

   Poista
  3. KOPONEN, PAULI Juhani
   nimimerkit Nysä ; Riomaan ruuna ; Meeri Perä
   koulunjohtaja, erityisopettaja, rehtori
   7.6.1952 -.

   Vanhemmat sairasautonkuljettaja Tenho Koponen ja terveyskeskustyöntekijä Elma Koponen. Puoliso erityisluokanopettaja Leena Koponen (o.s. Hartikainen). Yliopppilas Kuopion lyseo 1972, peruskoulun luokanopettaja Kajaanin okl 1976, erityisopettaja Joensuun yliopisto 1985, Nilsiä -1952, Rautavaara - 1953, Nilsiä 1986 -.

   Tilliäinen ja toveri Sergei. Kirjoitettu nimellä Meeri Perä. Nilsiä 2010. Koponen. 143 sivua. Lastenkirjallisuus.

   Kirkonpolttajat. Kirjoitettu nimellä Meeri Perä. Tampere 2011. Mediapinta. 225 sivua. Ilmestynyt vuonna 1998 näytelmänä.

   Tilliäinen ja pienennyspilleri. Kirjoitettu nimellä Meeri Perä. Tampere 2013. Mediapinta. 153 sivua. Lastenkirjallisuus.

   Poista
  4. Kalevi, kiitos "Meerin" CV:stä. Tämä oli ihan hyvä tietää kun olen lukenut hänen huumorimäjäyksiään mielellään.

   Poista
 2. Totta on, Vincent maalasi toisin. Vaan kuinkas sitten kävikään, moni niistä maalauksista näyttää nykyjään juuri noilta joita olet kuvannut. Taiat tietääkin, soon se kromikeltainen syntipukki!

  Ekat sinivuokot nupulla.
  hh

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä; krominkeltainen tummuu hapettuessaan. En ole seurannut öljyväreissä tapahtunutta kehitystä, mutta luulisin, että jo osataan tehdä kestävämpiä pigmenttejä. Mitä toisaalta tulee nykyiseen kuvataiteeseen, niin taitaa olla se ja sama mitä sutii ja millä.

   Voitaisiinko ajatella, että nupulla olevat sinivuokot ovat myös poliisiopiskelijoita.

   Poista