sunnuntai 26. huhtikuuta 2015

sukuhauta

Pohjan kirkon hautausmaalla on hulppeita hautakiviä, erityisesti isoraha-Julineilla, joihin kuului myös Mannerheimin äiti, Hedvik Charlotta Helena Julin. Ohessa sukukunta Troilin hautamuistomerkki, jossa vapaaherra von Hjalmar Troilin nimi ylinnä. Hän omisti entisessä Pohjan pitäjässä Elimon kartanon. Kuvasin hautakiven siihen kuuluvan veistoksen takia. Hautausmaiden matkalaukkumalliset hautakivirivistöt ovat masentavia, mutta parhaimmillaan luumäiltä voi saada taide-elämyksiä.

2 kommenttia:

 1. Tuonen lehdot toimivat usein puistoja paremmin hiljaisuuden majapaikkoina mikä on Helsingissä vanhemmalle väelle merkittävä asia.
  Olet oikeassa, nuo kantti kertaa kantti kivet ovat surkeita. Vanhat rautaiset ristit, nyt jo ruosteiset ovat minulle mieluisampia eivätkä ehkä tulisi kalliimmiksikaan jos ne tehtäisiin sarjatyönä. Kuten me ihmiset kuolemmekin. hh

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan, sarjatyönä synnymme ja kuolemme. Äidinäitini kuoli 1924 ja on haudattuna Vehmersalmelle. Haudalla on Räsälän kyläsepän tekemä risti, johon kiinnitetyssä kuparilätkässä lukee:

   On maailman myrskyistä vapa(a) / se kätkös on rauhallisessa / on nukkuva kunnes se tapaa / taas sielunsa kirkkaudessa.

   Ukkini haudalla on ruostumaton putkiristi, josta ruohonleikkurilla kruisaileva hautausmaanhoitaja tykkää.

   Seurakunnan vanhempi hautausmaa Horkanlahdessa on perustettu 1864 Antti Holopaisen lahjoittamalle maalle. 1800-luvulla sinne haudattiin vuosittain noin 60-70 henkilöä ja kulkutautiepidemioiden riehuessa jopa n. 100 henkilöä. Hautausmaa täyttyi 1910-luvulla ja sen mullissa on arviolta 3200-3500 vainajaa. Puiset hautamuistomerkit (laudat) ovat timpuri Pekka Kuneliuksen tekemiä. Niitä on entisöity 1990-luvulla Tetrimäen puusepänverstaassa. Rautaristit ovat Sorsakosken valimon valmistamia. Uuden hautausmaan ruumishuoneen, joka on nyt kalustovajana, rakensi äitini serkku. Vehmersalmi on liitetty Kuopioon, kuten Riistavesi, josta tätisi lähti eläkepäivinään maailmaa valloittamaan.

   Poista