tiistai 25. elokuuta 2015

aaltonen

Karinaisissa syntynyt Wäinö Aaltonen tuli vanhempiensa mukana yläkuvassa olevaan Hirvensalossa sijaitsevaan taloon, joka nykyisin toimii taiteilijaresidenssinä. Tien toisella puolella olevassa ateljeessa, joka vaurioitui Talvisodan pommituksissa ja sittemmin purettiin, hän työskenteli vuosina 1923-1927. Hänen hautansa sijaitsee Maarian kirkon pihassa ja hänelle nimetty museo Turussa Martin kaupunginosassa.3 kommenttia:

  1. Hämeensillan vartioilla on sääret vielä lyhyet muuta tässä on riman ylitykseen valmistautuva neito jo nykymuodin mukainen. Museokin teki käydessämme ilmavan vaikutuksen. hh

    VastaaPoista
  2. Kyllä Wäiskillä mielenkiintoisia naissäärisäveliä on. Aaltosta on moitittu naisveistostensa paksuista sääristä, mutta eihän niissä ole kysymys näköissääristä, vaan taidenäkemyksestä. Pidän erityisen paljon Aaltosen kubistisista ja kubistisesti pelkistyneistä veistoksista. Valtiomiespatsaat Eduskuntatalon edessä ovat mielestäni kamalia, mutta kyllä Helsingistä löytyy vieläkin kamalampia suurmiesveistoksia, eivätkä ne ole näköispatsaita. Kubistinen A. Kivi on eräissä kuvissa kiintoisa, mutta Mäntässä olevassa versiossa on liikaa palikoita. Kurjaa, että Kahlaaja poistettiin Tähtitorninvuoren kyljestä. Se kuului kiinteästi Helsinki-kuvaani.

    VastaaPoista
  3. Tuossa WA:n hautamuistomerkissä on samanlaista alakuloa kuin A. Kivien patsaassa. Jokin muu ratkaisu olisi ollut parempi. Hautakin on synkässä paikassa ylhäisessä yksinäisyydessään karulla pihalla. Mustavalkoisuus korostaa vaikutelmaa. Veistos ja alusta ovat punaista graniittia.

    VastaaPoista