torstai 20. heinäkuuta 2017

kartanon kappelikirkko

Askaisten kirkon tarkkaa ikää ei tiedetä, mutta se on rakennettu samalla paikalla olleen puisen kirkon tilalle ja sen nykyinen ulkoasu on peräisin kenraalikuvernööri Herman Klaunpoika Flemingin teettämästä uudistuksesta vuodelta 1653.  Fleming oli Louhisaaren kartanon omistaja ja kirkko rakennettiin kartanon kappelikirkoksi. Kellotapuli valmistui vasta 1779 kirkonrakentaja Mikael Piimäsen johdolla.

Mannerheimit omistivat kartanon Flemingien jälkeen. Suvun aikana kirkkoon johti kahden kilometrin mittainen suorakulmion muotoinen koivukuja. Kirkkoväen saapuessa tienmutkaan, kilometrin päähän kirkosta, aloitettiin palvelijan antamasta merkistä kirkonkellojen soittaminen.

 Hautausmaalla on Mannerheim-suvun uusklassinen, vuodelta 1823 oleva Carl Ludvig Engelin suunnittelema hautakappeli. Kirkon lattian alla on Louhisaaren kartanon 1400-luvun puolivälistä vuoteen 1792 asti omistaneen ja kartanolinnan rakennuttaneen Fleming-suvun hautaholvi ja Carpelan-suvun hautakammio, joka ei liity kartanon henkilöhistoriaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti