sunnuntai 23. heinäkuuta 2017

kirkko ja legenda

Nousiaisten nykyinen kirkko rakennettiin legendan mukaan paikalle, johon Suomen ensimmäinen piispa Henrik 1150-luvun puolivälissä haudattiin. Kirkko on rakennettu 1400-luvun alulla. Piispa Henrikin pyhimyskultti, johon liittyvät Surmavirsi ja Pyhän Henrikin legenda, kehittyi 1200-luvulla ja Nousiaisten kirkko muodostui pyhiinvaelluskohteeksi.

Kirkon tilalla tai sen vieressä lienee ollut useita puukirkkosukupolvia 1100-luvulta lähtien. Puukirkko oli Suomen piispanistuimen paikka varhaiselta keskiajalta lähtien ja siirtyi Aurajoen Koroisiin 1229 ja sieltä Turun tuomiokirkkoon noin vuonna 1300. Koroisissa on kirkosta jäljellä vain kirkonpaikka, rakennusten pohjia ja erinäisiä puolustusrakennelmia.

Nousiaisten kirkko on sisältä monien muutosten jäljiltä omituisen moderni. Kirkonoppaan edessä on kirkon merkittävin kalleus, Piispa Maunu II Tavastin 1429 lahjoittama, mustaa belgialaista kalkkikiveä oleva sarkofagi, joka on päällystetty messinkilaatoilla, joihin tehdyt kaiverruspiirrokset kuvaavat piispa Henrikin elämää ja ihmetekoja. Lahjoitusvuodesta saattaa päätellä jotain kirkon valmistumisajankohdasta.

Kirkossa on Pyhää Henrikiä esittävä suurikokoinen puuveistos, jossa Lalli on hätää kärsimässä.

Alimmassa kuvassa oleva pappila on rakennettu 1890, mutta valistuneen arvelun mukaan samalla paikalla on sijainnut pappila jo 1200-luvulta lähtien.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti