sunnuntai 27. elokuuta 2017

edesmenneet

Iniön kirkkomaa on sananmukaisesti hietakehto. Poistettuja hautakiviä katsellessani heräsi kysymys, onko vuokra-aika mennyt umpeen, kun haudalta on poistettu kivi, jonka mukaan viimeinen vainaja on saatettu hietalepoon vasta 12 vuotta sitten. Aikansa suosikkinimiä löytyy vanhemmasta hautakivestä: mummonikin oli Ida Maria ja hänen puolisonsa Lars. Valkoinen risti kertoo kuuden iniöläisen nuorukaisen joutuneen uhraamaan henkensä sodan jumalalle.

2 kommenttia:

 1. Vuokra-ajat umpeutuu niin elämässä kuin kuolemassakin. Muistommekin siirtyvät syrjään ajantasaisempien tieltä. Olkoon niin.

  VastaaPoista
 2. Vuokrallahan täällä ollaan ja vuokralle mennään. Katsoin Kuopiossa, kun kuorma-autollinen komeitakin hautamuistomerkkejä (maallista vain) kuopattiin kaivurin avustuksella pappilan peltoon. Ajantasaisten saattueet vaeltavat nyt niiden yli. Kävin nappaamassa Emma Järnefeltin hautakiven kyljestä haudan olemassaoloa uhkaavan määräyksen ja istutin haudalle mahdottoman määrän narsisseja ja sinikuunliljan. Kukkamultaakin hain muutaman pussillisen. Helena Riekin mielestä vähempikin haudanhoidollinen näyttö olisi riittänyt haudan säilyttämiseksi.

  Kolmikymppisenä Siilinjärven Tarinahajun parantolassa kuusikymmenluvulla kuollut Hannu Tikanoja julkaisi ainoassa runokokoelmassaan runon Jokamiehen hautapuhe:

  Sitten kun hänet oli kutsuttu
  tuonpuoleisesta tämänpuoleiseen,
  hänen oli läpäistävä nopeasti
  lapsuus, nuoruus ja
  miehuus vanhuuteen asti.
  Sitten kun hän oli valmis:
  hyveelinen / suuri / rattoisa /
  rohkea / viisas / alhainen /
  lempeä / rikas / kaukainen,
  sitten kun hänet jätettiin
  mätänemään vakeassa paidassa,
  vasta huomattiin että sinänsä
  hän oli vain epätarkka olettamus,
  Luojansa hätäinen kokeillu.

  Niinpä hän nyt kelpaa ikuisuudelle,
  ja aika hänet hylkäsi, se näki hänessä
  kajastuksen, kätketyn valon,
  ja hänen oli arkipäivän sokea armo.
  Se riittääkin, hyvä on:
  hän ansaitsee tulla unohdetuksi.

  VastaaPoista