tiistai 8. elokuuta 2017

kirkko sodan jaloista

Velkuan 1793 valmistunut puukirkko Palvan saarella ei poikkeuksellisesti ole saaristokirkkojen tapaan punainen, vaan valkoinen. Kirkon liepeillä taisteltiin ankarasti Suomen sodan (1808-09) aikana 18.9. Venäläiset ryöstivät kirkon ja pappilan, mutta poikkeuksellisesti eivät polttaneet niitä. Tuolloin meri ulottui lähemmäksi kirkkoa kuin nyt. Merestä löytynyt laivatykki on nähtävyytenä kirkon vieressä olevalla kalliolla. Löydettäessä se oli ehjä, mutta hajosi, kun sillä yritettiin koemielessä ampua.

4 kommenttia:

 1. Liikuttava, jos niin voi kirkosta sanoa. Onkohan Velkua edelleen Suomen pienin kunta, jotain sellaista muistelen...

  VastaaPoista
 2. Itse asiassa olemme Naantalissa, kun olemme Velkualla, Rymättylässä tai Merimaskussa, mikä on kyllä pöyristyttävää. Eikä tämä vielä mitään: kun olet Uskelassa, Halikossa, Kiikalassa, Kiskossa, Kuusjoella, Muurlassa, Perniössä, Perttelissä, Suomusjärvellä tai Särkisalossa, olet Salossa.

  Pyhän Henrikin kirkko on kyllä liikuttava. Jonkin verran kesäkäyttöä sillä on.

  VastaaPoista
 3. Söpö kirkko.
  Uskomattoman tylsiä nämä kuntaliitokset nimineen. Esim länsirannikolla on Raasepori, joka sisältää Tammisaaren. Tunnettavuuden mukaan liitokselle olisi ollut sopivampi nimi Tammisaari kuin alue jossa on vain yksi muinaislinnaraunio. Eli Tammisaarelaiset asuu nyt Raaseporissa.

  VastaaPoista
 4. Olen tismalleen samaa mieltä. Tammisaari on nyt linnanraunion hallinnollinen keskus.

  VastaaPoista