tiistai 8. elokuuta 2017

risti vain

Muiden tiilitalon katon törökkien joukossa oleva risti viittaa Turun Kakolan yhteydessä sijaitsevaan tai sijainneseen kirkkoon.

Kakolanmäki on gryndereitten järjestyksen kourissa ja vain Herra tietää lopputuloksen.

Kuvassa oleva risti on kelttiläinen symboli, jossa yhdistyvät risti ja ympyrä ja sitä esiintyy jo esikristillisellä ajalla. Se ei siis kuvaa ristiä, johon Mestari naulattiin, jos ristinpuuhun ollenkaan. Joka tapauksessa kristinuskon tavanomaiseksi symboliksi on muodostunut latinalaiseksi sanottu risti, josta ortodokseilla ja katolilaisilla on omat versionsa.

Veitsiluodon kirkossa on Pietarin risti, ylösalaisin käännetty latinalainen risti, sen muistoksi, että Pietari olisi vaatinut naulattavaksi itsensä pää alaspäin, koska ei katsonut olevansa arvollinen samanlaiseen teloitustapaan kuin Jeesus. Niin tai näin; on tutkijoita, joiden käsityksen mukaan Jeesus naulattiin T:n muotoiseen telineeseen.

Alempana Palvan kirkon harjalla oleva risti on mukailtu kelttiläisestä rististä, jota nimitetään myös aurinkoristiksi. Sitä näkee meikäläisten keskiaikaisten ja nuorempienkin kirkkojen katonharjakoristeena.

2 kommenttia: