keskiviikko 27. syyskuuta 2017

avoin kirkkorakennus

Houtskarin tasavartinen ristikirkko Näsbyn kylässä Turunmaan saaristossa yllättää aukiolollaan. Puinen kirkko on punamullattu ja paanuilla katettu ja rakennettu 1703–1704. Kirkkopihan tuntumassa on vaatimaton kellotapuli, jonka alaosa on rakennettu vuonna 1753 ja yläosa vuonna 1871. Rakennuksen esittelyssä manitaan ykskantaan sen rakentajaksi mies Mossalasta. Mossala on vanhaan kuntakokonaisuuteen kuulunut saari, jonne on lauttayhteys. Tapulin kyljessä on sotien (1939-45) muistokivi.Tapulin kellossa on teksti (latinasta suomennettuna): Usein soidessani kutsun ihmisiä pyhään temppeliin, mutta vielä useammin itse Jumala kutsuu taivaisiin.

2 kommenttia:

 1. Onpa mies Mossalasta osannut! Tasapainoisen rakennuksen herkullinen ulkovärikin on kuin pihlajanmarjaterttu vihreässä maisemassa. Kuvasitko sisälläkin?
  Niin, nämä luterilaiset kireästi kiinnipidetyt kirkot. Olisiko kirkkopolttoja enemmän vai vähemmän, jos pidettäisiin avoinna mahdollisuus istahtaa penkkiin kuvien puhuteltavaksi?

  VastaaPoista
 2. Ajattelisin, että Mossalan miehen käden jälkeen on 128 vuotta myöhemmin rakennettu tapulin näyttävyyttä lisäävä ylin osa. En ole metsäalan asiantuntija, mutta olisi mukavaa tietää, milloin tapulin vieressä oleva kuusi on ollut pieni taimi vain.

  P Maarialle nimetty kirkko on ns. perimätiedon mukaan jo kolmas pyhäkkö samalla paikalla, mutta ainakin toinen se on. Houtskari mainitaan Korppoon emäseurakuntaan kuuluvana kappelina jo vuonna 1554 nimellä Näsby kapell.

  Näppäsin muutaman kuvan sisältäkin.

  VastaaPoista