keskiviikko 4. lokakuuta 2017

kotiseutukirkko

Korppoon seurakuntaan kuuluvan Norrskatan asukkaat aikoivat rakentaa saarelleen kivikirkon, mutta saivat varojen puutteessa aikaiseksi vain perustan, jolle parinkymmenen vuoden kuluttua rakensivat puisen, suorakaiteen muotoisen rakennuksen, joka vihittiin käyttöönsä 1934. Myöhemmin hirsirakenteisen kirkon sisäseinät peitettiin levyillä ja kattoa laskettiin. Lopputulos muistuttaa jollakin tavalla luokkahuonetta, sillä molemmin puolin kirkkosalia on isot ikkunat ja valoa heijastavat seinät.

Korppoon kirkon pappi ja kanttori käyvät kerran kuukaudessa pitämässä jumalanpalveluksen.

Oheisissa sisäkuvissa näkyy kaikki kirkkosalille olennainen, josta erityisesti on mainittava Zachariassen-urut, jotka ostettiin Houtskarin seurakunnalta 1954 sen uusiessa kirkkonsa urkuja. Kuvan urkuja soitetaan sivulta. Uruissa on kuusi äänikertaa, mutta vain yksi sormio ja lisäksi liitejalkio. Fasadi on mykkä.

Axel von Haartmanin alttaritaulu kuvaa Jeesusta saarnaamassa veneessä Genesaretin järven rannalla.

Votiivilaiva on pienoismalli Giro-nimisestä prikistä, joka rakennettiin 1868 Norrskatan Havträskissä.

Hautausmaa otettiin käyttöön 1936. Kellotapuli rakennettiin 1955. Hollantilaista valua olevissa kahdessa kellossa lukee:

Kokoontukaa kaikki kansat
Häntä ikuisesti ylistämään
(Suomennos latinasta)

Myös helluntailaiset ovat vaalineet Hengen tulta saaressa. Seurakunta perustettiin jo 1922. Rukoushuoneen lisäksi  seurakunnalla on leirikeskus ja pieni metsähautausmaa kaurapellon kyljessä.

4 kommenttia:

  1. Hyvä kysymys. Saaressa on ympärivuotisia asukkaita puolisensataa, joista hellareita ei liene monta. Vielä 1950-luvulla saarelaisia oli päälle kuudensadan. Kyllä sillä määrällä on luterilaisen kirkon täyteen saanut. Kesäaikana saaren väkiluku moninkertaistuu, mutta en tiedä, paljonko siitä on kirkkokansaa. Jumalanpalvelukset pidetään toisella kotimaisella.

    VastaaPoista
  2. Hieno postaus, sä tiedät paljon asiaa tästä.

    VastaaPoista
  3. Saari ei ole mikään ulkoluoto. Metsää on 300 hehtaaria, josta Wihuri omistaa kolmanneksen.

    VastaaPoista