maanantai 13. marraskuuta 2017

Gloria in excelcis Deo

Ruskon seurakunnan 1804 rakennettu Vahdon kappeliseurakunnan kolmas puukirkko ei ole sisätiloiltaan mitenkään erityinen, ehkä lukuisia kattokruunuja lukuun ottamatta, mutta selkeä ja varmaan seurakuntalaisten rakastama. Ulkokuva kirkkorakennuksesta on alempana otsikolla tienvarsikirkko. Kiinnostusta saattaa herättää nykyistä alttaritaulua (Jeesus ilmestyy opetuslapsille, rajautui kuvasta) edeltävä alttaritaulu, viipurilaisen Petter Langin 1747 maalaama Viimeinen tuomio,  naivistista surrealismia ennen surrealismia. Kellotapulin kirkonkellossa on teksti Gloria in excelcis Deo. Kuvassa oleva suntio ei tee roomalaistervehdystä, vaan osoittaa saarnastuolia.

2 kommenttia:

  1. Parven punavihreät kaideornamentit viehättävät silmää. Tuo tuomionpäivän kuvitelma on kyllä suorastaan karmea. Onko tuo 'jumppapallon' päällä istuva hahmo olevinaan Jeesus, ei erotu käsissä naulanjälkiä. 1700-luvun kirkkotaidetta, huh!

    VastaaPoista
  2. Vastapäisen parven reunaa koristavat alemman harrastelijatason kuvat raamatuntapahtumista. Mieltä etova Viimeinen tuomio roikkui aikansa sakastin seinällä, josta se siirrettiin kirkkosalin nurkkaan.

    VastaaPoista