keskiviikko 16. toukokuuta 2018

pyhälle annalle pyhitetty

Kumlingen keskiaikainen kivikirkko Ahvenanmaan maakunnassa on rakennettu 1400-luvun lopulla ja pyhitetty Pyhälle Annalle. Kellotapuli on rakennettu 1767.

Kirkkosalia koristavat al secco -maalaukset 1480-luvulta. Niiden tekijästä ei ole tietoa. Kirkon keskiaikaiseen esineistöön kuuluvat alttarikaappi 1250-luvulta sekä 1400-luvun triumfikrusifiksi ja madonnaveistos. Kirkossa säilytetään myös keskiaikaisen kastemaljan osaa.

Isovihan aikana (1713-1721) Suomea miehittäneet venäläiset sotilaat pitivät kirkkoa majapaikkanaan ja hevostallinaan ja polttivat sisällä nuotiota, minkä johdosta seinät ja katto nokeentuivat pahoin. Osa kirkkosalin maalauksista kalkittiin peittoon 1700-luvulla, mutta ne palautettiin nähtäville ja konservoitiin peruskorjauksen yhteydessä 1961.

Kuvassa olevan kattomaalauksen osan vasemmassa alakulmassa on Jeesus kahden sotilaan välissä ja hänet kavaltanut Juudas Iskariot. Oikeassa yläkulmassa on Jeesus pienenä.

Kirkon nykyiset, tyylillistä ristiriitaa aiheuttavat urut on vuodelta 1963. Myöskään alttarin ja saarnastuolin tekstiilit, räikeänpunainen ruusun pohjakuvio väriltään epämääräisellä pohjalla, eivät mielestäni asetu luontevasti kirkon sisätilan yleisilmeeseen.

Kirkon eteisen nurkassa on 1740 valettu kello, jossa olevan latinankielisen tekstin on Reijo Pitkäranta suomentanut:

Kuten ylhäältä laskeutunut tuli on sulattanut oman kovuuteni, siten lientyköön teidänkin sydämenne taivaallisen liekin lämmöstä.

2 kommenttia:

  1. Todella hieno pikku kirkko maalauksineen. Jonkin verran olen saaristossa liikkunut ja kirkkoja käynyt, mutta sinä se löydät uusia aarteita aina vain. Kiitos tästäkin! Ajattelin heti minäkin, että voi, ovat pilanneet kuorin sinänsä hyvillä uruilla, jotka eivät sulaudu interiööriin vähääkään. Pyhälle Annalle nimettyjä kirkkoja lienee tosi vähän Suomessa (tiedätkö onkohan muita?). Siksikin tämä on arvokas.

    VastaaPoista
  2. Todella pieni sievä kirkko, jonka kellotapuli on kirkonrakentaja Antti Piimäsen suunnittelema. Pyhä Anna kuuluu katolisen kirkon kanonisaatioon ja Suomessa hänet tunnetaan ainakin Kumlingen ja Uskelan kirkkojen sekä Hattulan kirkon toisena suojeluspyhimyksenä.

    VastaaPoista