lauantai 12. toukokuuta 2018

pieni kirkko kuusistossa

Kaarinan seurakuntaan kuuluva Kuusiston saaren nykyinen kirkko on vuodelta 1792, aikaisempi jo vuodelta 1653. Nykyinen kirkko rakennettiin entisen kirkon osista. Kirkon korinttilaiset pylväät on maalattu kangastapetille ja ne löytyivät lautaverhoilun alta kirkkoa entisöitäessä 1973. Tapetit  vietiin Kansallismuseoon ja seinät peitettiin jäljennöksin. Kellotapuli on kirkkoa vanhempi, vuodelta 1763. Kellossa lukee: Gloria in exelsis Deo.

Hautausmaalla on yhden Willebrandien sukuhaaran (Aadolf Fredric von Willebrand 1766-1845) perhehauta, johon on haudattu viimeksi 1800-luvulla. Kenraali Mannerheimin isoisoäiti, Vendla Sofia, oli sukujaan Willebrand. Hänet on haudattu Askaisten kirkkomaahan Mannerheim-suvun kappelin likelle.

Alin kuva, 1900-luvulla alttaritauluna ollut Alexandra Theodora Frosterus-Såltinin maalaus vuodelta 1912, on sijoitettuna urkuparvelle. Nykyisen alttaritaulun yläosa on kopio saksalaisen Christoph Schwartzin maalauksesta ja alaosa, Ehtoollisen asettaminen, Rubensilta. Valitettavasti kuvallinen informaatio nykyisistä alttaritauluista puuttuu. Sisäkuvat jäivät epäkelvoiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti